Kedves Barátaink!

Ahogy előző hírlevünkben már jeleztük, ezúttal rendhagyó különszámmal jelentkezik a Fortepan. Tavaly ősszel lehetőséget kaptunk a VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központtól, hogy válogassunk a Tervtár fotóanyagaiból. (a VÁTI történetéről bővebben itt olvashat: http://www.vati.hu/files/sharedUploads/docs/FVR/2000_08_szam.pdf ) A munka mostanáig tartott. 1200 képet válogattunk ki a gyűjteményből, amik most mind, időrendbe fűzve elindulnak világhódító útjukra. http://www.fortepan.hu/?view=new&lang=hu

Valami olyasmivel van itt dolgunk, amire kevés e néhány mondatos ajánló. Ami biztos: semmihez sem hasonlítható fotósorozat született, leginkább utcákból és házakból. A létező szocializmus terei, az állami építőipar alkotta lakótelepek, városrehabilitáció, könnyűszerkezet, át- és beépítés, paneltechnológia. Grundok, szobrok, városrészek. Panorámaképek, műemlékek, óvodák. Egynyári virágok, letaposott fű. Az építészet iránt érdeklődőknek kötelező, mindenki másnak - már csak a tisztánlátás miatt is - ajánlott.

Ez a különszám a VÁTI fényképészeinek köszönhető. Nem ismerjük őket, de szeretnénk, ha nem maradnának névtelenek. Ők másztak föl a toronyházakba, cipelték az állványt és a kamerákat, fagyoskodtak a Moszkvics hátsó ülésén, laborálták a fantasztikus színes negatívokat. Ez a különszám a VÁTI Dokumentációs Központ és igazgatója, Rudan Pál nyitottságának és folyamatos együttműködésének köszönhető. Ez a különszám Aradi Alice-nak köszönhető, aki hónapokon át digitalizált és javítgatta a katalógust. Így fordulhat elő, hogy ezúttal nem csak a fotókat, de a településneveket is meg tudjuk adni.

Barátsággal: Szepessy Ákos, Tamási Miklós és a kissrác a Széchenyi téren

pecs.jpg

Szerző: ForteBlog  2013.01.27. 19:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr465047115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása