Kedves Barátaink!

Arra gondoltunk, hogy Karácsonyra mi is küldünk ajándékot. Mi mást, mint pár fényképet a múltból.  A Fortepan 1200 friss képe egy különös séta a XX. században, 18 adományozó felvételeiből, családi archívjaiból, gyűjteményéből válogatva. Művelődéstörténeti szempontból a legizgalmasabb a Cholnoky család hagyatéka, benne 170, Cholnoky Jenő földrajztudósról és családjáról készült felvétellel. Darabszámra kevesebb, de hasonlóan különleges Makkai Sándor református püspök családi anyaga, amit az életművét feldolgozó Egyesület ajánlott föl. Örömmel vettük, hogy ismét jelentkezett egy közgyűjtemény - a Dunakeszi Városi Könyvtár - ahonnan a Petanovics család, jórészt a 30-as évek lovaséletét dokumentáló képeit kaptuk. Technikatörténeti okokból is különlegesek Krepsz Zoltán első világháborús fotói és Csőke József filmoperatőr sorozatai. Személyes öröm, hogy a (mostoha) 80-as évekből is kaptunk izgalmas fényképeket. Jankó Attila a szegedi egyetemi ifjúság táboraiba és az 1981-es (ellenálló) Varsóba kalauzol el minket. Darabszámra is jelentős erdélyi sorozatokat kaptunk Németh Tamástól és ismét vannak sztereo fotóink, életképeink, ezúttal Wirthmann Juliannától. Több, a két háború közötti családi albummal kerestek meg minket, így újabb utazások, nyaralások, hétvégék elevenednek meg Gál László, Pétek Edit, Szávoszt-Vass Dániel, Székely Márton, vagy Varga László lapjairól. Végül álljanak itt már-már állandó adományozóink nevei: Baráth Endre, Jurányi Attila, Négyesi Pál, Urbán Tamás és Wein Sarolta időről-időre jelentkezik nálunk fényképekkel, egyre tekintélyesebb saját archívumot építve a Fortepan-on.

A Fortepan továbbra is szívesen fogad fotóhagyatékokat szerzőktől, örökösöktől, vagy intézményektől, bármilyen formátumban. A következő új képekre nem kell sokat várni, január végén a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet fotóarchívumából szeretnénk közölni egy Fortepan különszámot, amit tudni akarsz a lakótelepekről, de sosem merted megkérdezni alcímmel.

Szeretnénk néhány személyes hírt is megosztani Önökkel. Mint sokan tudhatják, a Fortepan fotóihoz tartozó képaláírásokat a Fórum olvasóinak “megfejtéseiből” állítjuk össze. Hogy ezek a leírások egyre részletesebbek és pontosabbak az a négy szerkesztőnek köszönhető: Borovi Dániel, Gál László, Simon Gyula és Vári Tibor kitartó alapossággal és türelemmel szerkeszti az adatokat. Az elmúlt évben többen is segítették a Fortepant önkéntes munkával (szkenneléssel, ötletekkel, beszélgetésekkel.) Aradi Alicenak, Kurutz Mártonnak, Lajtai Lászlónak és Németh Tamásnak külön is szeretnénk megköszönni, hogy mellénk/mögénk/elénk álltak.

Egy fontos adósságról is be kell számolnunk, ez a képek leírásához kapcsolódó kulcsszavazás elszabotálása. Sajnos egyenlőre nem volt (se anyagi, se szellemi) kapacitásunk elkezdeni ezt a munkát, pedig jó lenne. Cserébe a kulcsszavak és a jobb kereső helyett is fotókat adunk: másolni, nyomtatni, küldeni, tapétának és könyvborítónak, mások emlékeit emlékbe.

 

Boldog Karácsonyt!

Szepessy Ákos, Tamási Miklós és további 6 sétapartner

seta.jpg

Szerző: ForteBlog  2012.12.19. 17:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr474973475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása