Kedves Barátaink!

Sűrű napok a Fortepan életében, alig egy hónap telt el az utolsó frissítés óta, és megint új képekkel jelentkezünk. Nem volt szívünk várni a közel 2000 fotóval, tekintsük ezt az első karácsonyi ajándékunknak. Jó lenne, ha második is lenne: az adománygyűjtő levelünkben megígértük, hogy még az idén elkezdődhet az on-line kulcsszavazás. Igyekszünk megvalósítani!

46163.jpgMinden új sorozatban van pár kép, amikről az szokott eszembe jutni, hogy hogy élhettünk ezek nélkül eddig? Bevallom, hogy egyáltalán nem értek a cirkuszművészethez, így sem Bjelouszov, se Csizsevszkij, se Bobby Lang, Bruns, Kelly, Daddy vagy Fernando neve nem mond nekem semmit. De ez a mesebeli festett díszlet, a megszólalásig élethű babakocsis mackókkal (amikre elsőre elhittem, hogy élő medvék!), a képből épp kisétáló porondmesterrel, és a sokat ígérő nyitott vasajtóval – hát igen. Ide elnéznék a gyerekekkel tavasszal.

De vissza a többi fotóhoz! Furcsa együttállást láthatunk 3 szerző képein. Lencse Zoltán, Mészáros Zoltán és Krasznai Gyula adományozóink szerzői, ugyanabban a 15 évben (1955-1970) készítették több száz képes sorozatukat, és most a véletlen egymás mellé sorolta őket. Egy tornatanár, egy kertész és egy fotográfus amatőr anyagai, amik időnként térben is metszik egymást (szinte egy időben jártak például a Felvidéken), különös együtt látni őket. Még az is lehet, hogy hőseink egymás képein is szerepelnek!

A Fortepan történetében először, egy jelentős filmes hagyatékot is bemutathatunk Önöknek. Schiffer Pál filmrendező családjától fantasztikus standfotó albumokat kaptunk, amik egy igazi meglepetéssel is szolgáltak. Talán a dokumentumfilm rajongók sem tudták, hogy Schiffer Pál, a Fekete Vonat, vagy a Cséplő Gyuri c. mindmáig erős szocio-filmjeivel egyidőben, reklámfilmeket is készített. A Hungarotext megbízásából Londonban, Moszkvában és Dubaiban is járt, érdemes végigböngészni az Andor Tamás operatőrrel közös sorozataikat. Meg fognak lepődni!

Szintén rendhagyó a Fortepanon, hogy egy külföldi szerző képeiből válogathattunk. (A francia kalandunkról most ne beszéljünk!) Gwen Jones, Budapesten élő irodalmár megosztotta velünk (vagyis általunk Önökkel) a nagyszülei fotóit. Nem találnák ki, hol nyaraltak a skót nagyszülők a hatvanas években? Budapesten! Részletek a fotókon és nemsokára a Blogon.

47292.jpgIgazi fotótörténeti ritkaságokat is tartogat a mostani anyag. Vargha Zsuzsa, Sopronban élő tanárnő családi albumából olyan századfordulós utcaképeket kaptunk, amilyenekkel ritkán találkozik az ember. Sopron és Kecskemét vásározó, piacozó kofái, sorsjegy és fagylaltárusai elevenednek meg a több mint száz éves fotográfiákon. Érdemes belenézni a képekbe!

Nem tudom föltűnt-e már Önöknek, hogy milyen kevés fotót kapunk Óbudáról? Jó, ez költői kérdés volt. Az óbudaiaknak biztos igen, a kaposváriaknak meg biztos nem. Bárhogy is van, most kaptunk egy megdöbbentő sorozatot az Óbudai Múzeumtól. A képeken Óbuda szanálása látható (vö Szanálás, a latin sanare-ból, magyarul gyógyítani) a hetvenes évek elejéről. Nem tudok rá jobb szavakat, elkeserítő, gyalázatos, megmagyarázhatatlan. Jó lenne erről is írni a Blogra. Talán lesz kedvük a muzeológus kollégáknak, akiknek ezúton is nagyon köszönjük, hogy megosztották velünk a dokumentációt.

47383.jpgÉs a végére hagytuk a legkalandosabb fotókat, Urbán Tamás fotóriporter felvételeit. Kalandos, talán nem ezt kéne írni. Egy hivatásos fotós életművének fontos részletei, darabjai, kicsit véletlenszerű válogatásban. 47156.jpgDe nekünk pont ez tetszik benne. A Népfront választásoktól, a Fekete Bárányok rockfesztiválig, közte és utána sok-sok romániai képpel, külön-külön is regényes dolgok. Tamás, egyszer meg kéne írni a történetüket!

Végül a teljes névlista, íme, tőlük érkezett a Fortepan első karácsonyi ajándéka: Anderle Lajosné, Bokor Gyula, Csorba Dániel, Eperjesi Gyula, Gwen Jones, Kina, Jurányi Attila, Kovács Károly, Krasznai Gyula, Lencse Zoltán, Mészáros Zoltán, Moldoványi Eleonóra, Óbudai Múzeum, Párdányi Miklós, Pesti Srác2, Schiffer Pál, Szinnay Gábor,Vojnich Pál, Urbán Tamás, Vargha Zsuzsa.

Barátsággal: Szepessy Ákos, Tamási Miklós és a kissrác, akit mindenképp viszünk a Cirkuszba

Szerző: ForteBlog  2013.12.16. 09:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr695694709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása