stereofej.jpgA Fortepan kétéves születésnapját méltó ajándékkal ünnepli. Vasárnap este 8-kor feltesszük archívumunk történetének talán legizgalmasabb gyűjteményét: Schoch Frigyes 1900 körül készült 560 darabos térhatású fényképhagyatékát, melynek megfejtése emberi számítás szerint azonnal kezdetét veszi a fórumon. A képek alapértelmezetten két dimenziós formátumban jelennek majd meg a keresőablakban, de a sarokban megjelenő "3D" gombra kattintva elérhetők lesznek természetesen az eredeti képpárok is.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az örökösök engedélyével hozzájutottunk egy nem mindennapi gyűjteményhez, amelyet a jelenleg 17 ezer képet számláló Fortepan archívumban tehetünk közzé. Azóta megtudtuk, hogy ekkora egybefüggő gyűjteménnyel még a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára sem dicsekedhet, pedig ez a gyűjtemény a magyarországi térhatású fényképezés történetének legnagyobb lelőhelye. A három dimenziós fényképezés történetét és a Nemzeti Múzeumban őrzött sztereó-fényképhagyatékokat egy későbbi posztunkban részletesen bemutatjuk majd. Addig is fogadják szeretettel a Schoch Frigyes és a kétéves Fortepan közös szülinapi meglepetését! Már csak kettőt kell aludni!...

r25_003.jpg

Szerző: ForteBlog  2012.08.17. 11:23 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr444717074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sevylor 2012.08.17. 15:23:31

Szerintem emiatt pégés is megszakítja szabadságát :)
süti beállítások módosítása