Csak egy tehetős embernek juthatott eszébe a 19. század végén, hogy sztereó-kamerát vásároljon. A Fortepan archívumában eddig szokatlan fényképezési formátum nem csak a maga nemében egyedülálló, hanem a megörökített témák választásában is különleges. Erdélytől Budapesten át Ausztria havas hegycsúcsain át egészen az Adriáig sok-sok különleges életkép, panorámafelvétel és anzixnak is beillő képsorozat alkotja azt a 670 felvételt, amit egy Monarchiabeli építőmérnök hagyatékából hamarosan közzéteszünk.DSC03286.JPG A képek készítője, a svájci származású Schoch Frigyes egyike volt azon magyarországi építési vállalkozóknak, akiknek köszönhetően az Osztrák-Magyar Monarchia Európa egyik fejlett államává vált a 20. század elejére, és országrészeit vasúthálózatok, korszerű hidak, viaduktok kötötték össze. Az első sorban Délvidéken és Erdélyben érdekelt cég azonban nem csak vasutak építésével foglalkozott, hanem lakó- és középületek (vasútállomások) kivitelezésével is. Az egykor jól ismert Gferer-Schoch-Grossmann cég száz év előtti időkbe vesző teljes tevékenysége ma már alig kideríthető, ezért is olyan nagy jelentőségű a most előkerült hagyaték, amely gazdag pályafutásról és tevékeny életútról tanúskodik. Az utókor számára tanulságul fennmaradt, sztereó-technikával készült mintegy 670 fénykép ezért is olyan nagy jelentőségű. De nem csak a százéves építési vállalkozásról tudhatunk meg többet, hanem az akkori idők mindennapjairól is egy polgárcsalád életén keresztül.

DSC03293.JPGA német anyanyelvű Schoch-család a századfordulón a Váci utca 55-ben, a Rutterschmidt pékség épületében, a pékmestertől bérelte a ház teljes második emeletét. Itt indul a történet az évtizedek alatt csaknem teljesen összekuszálódott üveglemezek képes mesekönyvében. Egyedüli támpontot csak a 37, töredékesen fennmaradt húszlemezes kazetta német nyelvű címkéi és a felvételeket készítő Schoch Figyes ma 83 éves építész unokája adja. Hiszen a lemezek képei közé írt sorszámozás olykor nagy hiányokat mutat, és az a körülmény is első ránézésre fejtörő talány, hogy az egyes, a jobboldali képek felső sarkába írt, többször újrainduló sorszámozás vajon milyen tematikát, kronológiát követhetett egykor. Míg az előbbi megfejtése nyilvánvaló, az utóbbira a Vasárnapi Újság 1902-es egyik kiállítási kritikája adja a lehetséges választ: "Igen szép stereoskop képeket állítottak ki még Eötvös Loránd báró, Hammerstein Richárd báró, Konkoly-Thege Miklós, Schoch Frigyes és Hopp Ferencz «globe-trotter» világkörüli útjáról."

r06_004.jpgVagyis nagyon valószínű, hogy a századeleji "Photo Club" térhatású bemutatóinak egyikén éppen a képen látható Carpathia gőzöst is megszemlélhette Eötvös Lóránd, Konkoly-Thege Miklós és a többi notabilitás, Schoch Frigyes előadásának negyedik képeként. Akkor még talán álmukban sem gondolták, hogy a hajó pár hónappal később milyen történelmi küldetést fog teljesíteni.

DSC03290.JPGHogy a "stereoskopikus" felvételeket miként élvezte a korabeli közönség, nem tudhatjuk. Valószínű, hogy nem vetített formában, hiszen akkoriban erre nézve még kísérletek sem folytak. Nyilvánvalóbb, hogy a képek nézegetésére a Gaumont-cég által kifejlesztett kukucskálós-fadobozos megoldások valamelyikét választották, hiszen ilyennel a család is rendelkezett, és maguk a 20 képlemez befogadására alkalmas kazettadobozok is ilyen automatikus képváltást sejtetnek. Az is bizonyos, hogy a képek különböző technikájú, de azonos lemezméretű géppel készültek. Hol az exponált képfelület mérete, hol a képek közötti távolság változik, de az üveglemez mérete mindig azonos. A képek sarkai is, amelyek hol szögletesek, hol gömbölyítettek, szintén arra utalnak, hogy a képek több kamerával készültek. Mivel nem valószínű, hogy párhuzamosan több gépet is használt a család, elképzelhető, hogy Schoch úr idővel lecserélte fényképezőgépét korszerűbbre, de az is lehet, hogy az egymást ismerő sztereózó amatőrök jó kapcsolatot ápoltak egymással és felvételeiket a másik javára duplikálták. Erre utal az a körülmény is, hogy a képek csaknem mindegyike negatív-pozitív eljárással készült, azaz egy felvételről ugyanolyan minőségű másolatok is készíthetők voltak. Csupán néhány olyan felvétel található a hagyatékban, amely úgynevezett "fordítós" eljárással készült, vagyis a pozitív kép negatív nélkül, egy példányban készült. Ilyen ez a Deák téri felvétel is, amelyen az Anker-ház látható 1900 körül, a három darabba törött üveglemezből összefoltozva.

anker.jpgA fényképek kidolgozásánál olykor anilines színezési eljárást is alkalmazott készítőjük, ami az akkortájt megszülető filmiparban is egyre népszerűbb dramaturgiai hatásnövelő módszer volt. Az eredetileg fekete-fehér képeket azonban nem csak a fényképész, hanem az idő is gyakran megszínezte. Néhány fényképen jól megfigyelhető a hatás, amit a nem megfelelő vegyszermosás eredményezett.

r16_013.jpg

Az ilyen felvételeknél az ezüstszemcsék úgynevezett "kicsapódása" érdekes és szép jelenséget eredményeznek, ami különösen az emulzió felőli oldalról nézve a leglátványosabb.

DSC03301.JPGA felvétel értékén ez természetesen mit sem változtat, hiszen többnyire 100-110 éves városképekről és dokumentumokról van szó. A Schoch-hagyaték pedig bővelkedik az ilyenekben.

Mivel a család a belvárosban lakott, a cég irodája is a közelben, az Andrássy út 24. alatt, a Hajós utca sarkán, az első emeleten volt. Az ingatlan egy része meg is maradt a család használatában egészen a hatvanas évekig, amikoris az út-vasútépítők hagyatéka a család akarata szerint a Közlekedési Múzeumba került.

r25_006.jpgA módos és kiterjedt család (Schochnak 3 gyermeke volt) Buda felé is orientálódott. Schoch Frigyes a Naphegyen, a Lisznyai utcában (34-36-os szám) és a Gellérthegyen, a Szirom és Bérc utca környékén is vásárolt telkeket, amelyekre előbb-utóbb emeletes családi házakat tervezett felhúzni. Ő kezdte el építeni a híres Hegedűs-villát is a Gellért-szobor fölött, azonban a közbejött Első Világháború miatt már befejezni nem tudta. Az e helyütt illetve a környéken készült sztereó fényképek igazi kuriózumok, hiszen a városrész egy olyan arcát mutatják, amit legfeljebb csak Krúdy tollából és a Fortepan gazdag fényképgyűjteményéből ismerhet meg az érdeklődő. A képen látható házak, utcák, viskók nem is azonosíthatók előtanulmányok nélkül, annyira megváltoztatta a helyszínt száz év alatt a városrendezés ügybuzgó tenniakarása.

r37_016.jpgA több száz képből álló látványos dokumentumsorozat valamikor 1900 körül kezdődik, hiszen a régi Erzsébet hidat még gazdagon beállványozva láthatjuk a belvárosi képeken. Utolsóként készült felvételein már csak a híd ellensúlyain láthatók deszkatakarások, hiszen erre erősítették a vörös drapériát, ami 1919-ben május elseje ünnepét hirdette. A vállalkozó utolsó fotósétáján már csak a Ferenciek teréig merészkedett sztereó-kamerájával, hogy megörökítse számunkra Szent Gellért ez alkalomból letakart szobrát és a teret, amelyen akkor minden bizonnyal Trockij és Dzerzsinszkij alkalmi szobra állt a templom előtt.

Schoch Frigyes ezt követően nem vett többé kamerát a kezébe. Vállalkozása becsődölt, öt évvel később, 1924-ben pedig elhunyt.

r37_008.jpg

Szerző: ForteBlog  2012.07.13. 01:44 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr114650736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiká 2012.08.19. 23:40:24

Nagyon jó ez, csak kicsit bánt, amikor a pozitív sztereó üvegdiáknál negatív nélküli direkt pozitívról ír a szerző. Szó nincs erről. Az üvegnegatívot egy másik üvegnegatívval kontaktolva hozták létre a vetíthető, nézhető diapozitívokat. De a többi rendben, még sok hasonlót...

archfoto 2012.08.21. 14:36:32

"kicsit bánt, amikor a pozitív sztereó üvegdiáknál negatív nélküli direkt pozitívról ír a szerző"

Lehetséges, a fordítós eljárás már ismert volt akkor is. Részletesen: archfot.t15.org/kislex.html#forditos
Alapesetben ha a rétegoldal felől nézve helyes állású a kép akkor másolt, ha a hátoldal felöl nézve és pozitív is akkor fordítós. Komplikációk persze előfordulnak...

Rutter 2013.02.20. 21:22:27

A Schoch család a nagyszüleim házában lakott egy ideig. Nagybátyám megörzött egy pár üveglemezt. Álmomban sem mertem volna gondolni, hogy valaha is a képek készitöjéröl hallani fogok. Most én örzöm az üveglemezeket. Nagyon örülnék ha valamit megtudhatnék a családról!

Rutter 2015.01.11. 09:23:13

@geegee: Jól eltelt vagy 2 év, mire valaki reagált a levelemre! Már el is felejtettem, hogy valaha hozzászóltam ehhez a dologhoz. Sajnos fogalmam sincs hogy tölthetnék fel képeket erre az oldalra. Ha rájövök, akkor feltétlen felrakom. Esetleg valaki elmagyarázhatná! Üdv:
Rutterschmidt Miklós

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.16. 23:12:21

@Rutter: Üdv.Hát van ez így, jártam már én is hasonlóan.Nem erre az oldalra kell feltölteni, hanem bármilyen képmegosztó helyre. pl kepfeltoltes.hu , kepkezelo.hu vagy ha gugliba beírja az ember hogy "kép fotó megosztás" akkor biztos lesz másik találat is.Ott lesz egy olyan gomb, gogy tallózás, oda kattintva meg kell keresni a fotót a merevlemezen és feltölteni.Ez egy néhány másodperc, esetleg perc a kép méretétől függően.Majd ha végzett, akkor kiad egy sort, ami a feltöltött kép címe.Ezt a sort kell, illetve lehet ide, vagy bárhová máshová fórumba, kommentablakba bemásolni, így kattinthatóvá válik a feltöltött tartalom.Sok sikert, ha van kérdés szívesen segítek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.01.16. 23:15:57

@Rutter: Nem tudom, mennyire sötétek ezek az üveglemezek, előfordulhat hogy erős fényforrás felé kell fordítani, hogy a képen látszódjon valami.Ilyenkor a fényképezőt én letámasztanám biztos helyre, asztalra például, vagy ha van fotóállvány, az sokat segíthet.Szintén előny ha van időzithető exponálás lehetősége a gépen.Bocsánat ha ez mind triviális volt, télleg csak a segítő szándék vezérelt.Remélem sikerül a dolog, nagyon érdekelne...

Rutter 2015.01.17. 09:12:03

Üdv! Rendben van, akkor majd a DropBox-ba fogom feltölteni és ide bemásolni a Linket!
Rutter
süti beállítások módosítása