Kedves Barátaink!

Elérkezett végre a várva-várt karácsonyeste, amikor ígéretünkhöz híven letesszük a fa alá az új Fortepant. Nagyon siettünk, hogy időre elkészülhessünk és izgatottan jelenthetjük, hogy rendben és szépen kisült a kalácsunk, amit most már bárki megkóstolhat a Fortepanon.

Bár első ránézésre nem sok minden változott az oldalon és a gyűjteményben, mégis sok munka van mögöttünk. A képek leírómezőjének egy része címkealapú lett, ami azt jelenti, hogy a linkelhetőség mellett szótárként is szolgál, ami a különböző névvariációk kezelése szempontjából nélkülözhetetlen. Próbálják ki máris, egyelőre még csak az egyetlen tesztvárossal, Béccsel. Meg fogják látni, a magyar mellett az angol Vienna és a német Wien szavakkal is hoz találatot.

01.jpg

Apropó, keresés: a keresőnk is okosabb lett. Egyszerre több szóra is lehet keresni már, szűkítve ezzel is a találatokat. Listázható például az összes balatoni templom ezzel a két szóval, ha beírjuk őket a keresőbe, simán, egymás mellé.

A legnagyobb ajándék azonban az, hogy mostantól kezdve bárki, egyszerű regisztrációt követően a felvételre jellemző és hangulatát, tárgyi világát jól leíró címkéket ragaszthat a képekhez. Még nem tudjuk, hogyan fog beválni ez az új funkció, ezért valamennyi címkét az adminisztrátornak kell jóváhagynia, így a mechanizmus az elején még nem lesz annyira és gyors és automatikus. Bár, ami azt illeti, lehet, hogy az aggodalom felesleges, hiszen már most, az élesítés első órájában, még a hivatalos bejelentés előtt többen észrevették a változásokat, regisztráltak és bőszen címkéznek! Erre ösztönzünk másokat is, és azt, hogy ezt hogyan is tegyék, készítettünk egy rövid útmutatót, amit érdemes alaposan átolvasni a munka megkezdése előtt.

06.jpgDe mire is jó ez az egész? Amellett, hogy izgalmas és jó játék, nyilván értelme is van, s ezt leginkább azok fogják értékelni, akik képeinket illusztrációnak használják, vagyis azok, akik eddig is nagy számban vitték hírül a világba, hogy létezik ez a képarchívum.

A fejlesztésnek azonban ezzel még nincs vége! Januárban folytatjuk és hamarosan minden regisztrált felhasználónk önálló, saját gyűjteményeket hozhat létre a Fortepan felületén, amit link formájában továbbküldhet, vagy tetszőleges méretben beágyazhat külső weboldalakba.

32464.jpgFogadják szeretettel az ajándékot, amit Önök és a Fortepan közösen hozott létre, hiszen az Önök áldozatos és gyors támogatása nélkül aligha jöhetett volna létre ez a nagyszabású fejlesztés, aminek első fele, a címkézés tehát ettől az órától fogva éles. Köszönet illeti azokat, akik a költségeket összeadták és azokat, akik az informatikai hátteret biztosították. Nekik és a Fortepan valamennyi látogatójának ezzel az újdonsült címkéből generált fényképsorozattal kívánunk békés karácsonyi ünnepeket és boldog újévet.

Barátsággal: a Fortepan szerkesztősége

Szerző: ForteBlog  2013.12.23. 20:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr825706545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása