Kedves Barátaink!

A Fortepan legújabb merítése egyszerre szokásos és szokatlan. Szokásos, mert nem egy egyszerzős különszámról van szó, hanem 25 adományozó fényképeiből válogattunk. Ugyanakkor szokatlan, mert közülük 44944.jpgketten, – Mészáros Zoltán és Ofner Károly – több száz képpel jelentkeznek. Mindkét anyagról külön is szeretnénk majd írni a Fortepan Blogon, így itt most csak röviden. Mészáros Zoltán biológus, kertészmérnök 1956 és 73 között készített fotóit több részletben láthatják majd. Ezúttal az első évek magával ragadó sorozatai kerültek föl a honlapra: a hűvösvölgyi vitorlázó reptérről, badacsonyi szüretekről, kaktuszházakról és zempléni túrákról, Kazincbarcikáról és Bajáról, de mindenekelőtt a Balatonról, fügefával, napfényes mezőkkel vagy méteres jéggel.

A Magyar Zsidó Levéltár gyűjteményében szereplő Ofner Károly hagyatékról kevés adat tudható. A mérnök szerző igazi precizitással dokumentálta elsősorban külföldi útjait. A 1929-39 közötti tíz év nyugat-európai utazásai után, a hatvanas évek elejétől különleges helyszíneken, Indiában, Albániában és fekete Afrikában is megfordult a szerző. A Fortepan gyűjtőkörét elsősorban a magyar vonatkozású képek42381.jpg adják, az Ofner albumokat látva azonban nem tudtunk nemet mondani. A Fórum megfejtőinek igazi kihívást jelentenek majd a felvételek, nekünk pedig folyamatos csodálkozást és kérdéseket: vajon kiderül-e valaha, hogyan jutott el Ofner Károly a szinte négy fal közé szorított Magyarországról Szenegálba?

És ha már a falakról esik szó, Urbán Tamás fotóriportertől egy egész sorozatot kaptunk, Nyugat és Kelet Berlinből, a fal két oldaláról. A fotók 1988-ban és 90-ben készültek, a lezárt és megnyitott falról, graffitikkel, kíváncsiskodókkal és a visszanézve egyre hihetetlenebbnek tűnő határsávval Berlin és Berlin között. Németország szinte állandó szereplője a Fortepan anyagoknak, ezúttal Lőrincze Judittól kaptunk az 1936-os Olimpia nyarán készült városképeket – nehéz jó szót találni rá: mondjuk tanulságos. Több “klasszikus családi album”ból is válogathattunk. Korenchy László, Kövendy Katalin, Morvay Kinga vagy a Vojnich család anyagai a Fortepan legismertebb karakterét árnyalják. A nagy XX. századi képes-kirakós újabb elemei, egyúttal pedig kedvenc privát fotóink.

Egyszóval: 2000 kép a felejthetetlen múltszázadból az örökkévalóságnak, Budapest, Nagykároly, Badacsony, Tirana / felvonulók és földmérők, strandolók és sofőrök. Mit szabad még adnunk?

45407.jpgSzolgálati közlemények:

1. A Fortepan következőnek egy hét múlva jelentkezik. Ne ijedjenek meg, ezúttal nem képekkel, hanem egy, a honlap átalakításával kapcsolatos felhívással. Lesz benne szó kulcsszavazásról, az új keresőről, önkéntes munkáról és kivételesen pénzről is.

2. A Fortepan új képekkel december közepén jelentkezik.

3. Mindenkinek köszönjük az utóbbi hónapok munkáját, elsősorban a szerkesztőtársaknak és szkennelőknek. Különösen Kéri Gáspárnak az Ofner, Pálinkás Zsoltnak a Mészáros, Karabélyos Péternek és Varga Jánosnak a sok-sok egyéb szerző fotóit. Mindig elmondjuk, mert így van: nélkülük nem lenne Fortepan.

A képek adományozói/szerzői ABC rendben: Baráth Endre, Béres Balázs, Déri György, Gyöngyi, Hangosfilm, Hetényi Zsuzsanna, Jurányi Attila, Kiss Gábor Zoltán, Korenchy László, Kövendy Katalin, Lőrincze Judit, Ludovika, Madarász Géza, Máté Zsuzsanna, Mészáros Zoltán, Morvay Kinga, Nagy Zita, Nyári György, Magyar Zsidó Levéltár/Ofner Károly, Szepessy Tibor, dr. Takács Bálint, Tehtube, Urbán Tamás, Vojnich Pál, Willant Anna.

Barátsággal: Forte és Pan – ezúttal az ablakból

ablak.jpg

Szerző: ForteBlog  2013.11.11. 21:47 1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr255628253

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új képek a fortepanon 2013.11.12. 14:05:45

Ismét frissült a fortepan! Ezúttal nem kevesebb, mint 25 adományozó képeiből válogattak, így került egymás mellé a régi és az új Erzsébet-híd, a századforduló utáni látkép, a hatvanas évek városképei és a rendszerváltás körüli Berlin. Az alábbiakban e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.18. 07:15:35

az utolsó kép egy 56-os kép ugye?
süti beállítások módosítása