Kedves Barátaink!

Ismét egy különszámmal jelentkezik a Fortepan és ismét egy eddig ismeretlen, szerzői anyagot szeretnénk megosztani Önökkel. A Schoch Frigyes fotók őszi premierje után, ezúttal Kovács Márton Ernő hagyatékából válogattunk.

Ha valaki beüti a Google keresőjébe ezt a nevet, egyetlen találatot kap. A Magyar Dolgozók Pártjának 1950. márciusi jegyzőkönyvét, ahol Kovács Márton Ernővel kapcsolatban “káderjavaslatot fogadtak el”. Ez a javaslat – bármi volt is – úgy tűnik KME fotóriporteri pályafutásának végét jelentette. A kölcsönkapott 2000 fotónegatív kocka utolsó darabjai ugyanis 1950. februárjában készültek. A fotós pályafutás kezdetét már nehezebb meghatároznunk. A honlapon látható első sorozat (Mály Gerő színész otthonában) legkésőbb 1946-ban készülhetett, mert a riportalany még azévben emigrált. A bizonytalanságot pedig az okozhatja, hogy a róla tudósító riport a 814-es sorszámot kapta. (Vagyis 813 negatívtekercs még valahol lappang.) Itt tehát szűk 4 év riporteri anyagával van dolgunk, de micsoda 4 évről van szó! A sematikus, kiábrándító és életveszélyes Rákosi korszak előtti, szellemileg és politikailag pezsgő koalíciós évekről. Mindez tetten érhető még akkor is, ha KME eredendően sportriporterként és láthatóan kommunista szimpatizánsként tudósította a sajtót. (Vajon hol jelentek meg a képei? Rejtély ez is.)

A mostantól publikus 730 kép közel kétharmada sportfotó. De micsoda sportolókkal! Szabó László sakknagymester, Gyarmati Olga atléta, a magyar gyeplabda válogatott, motorversenyzők a Hősök terén, Papp Laci, mint autószerelő, úszók, és teniszezők sora: és mindez csak felvezetés a magyar futball klasszikusaihoz, Kocsishoz, Cziborhoz, Puskáshoz. És ha a sport néhányakat eltántorít a fotók böngészésétől, vigasztalásul néhány téma a másik egyharmadból: népi kollégisták, rizstermesztés, bábszínház, hajógyártás, tavaszi divat, MÁVAG-traktor, választások, artisták és hegesztők, Kmetty János, Szepesi György és Rákosiné (utóbbi felismeréséért ajándék nyerhető).

Kovács Márton Ernő fotóhagyatékának megmentése két barátunknak köszönhető. Kincses Károlynak, aki megőrizte és megosztotta velünk a negatívokat és Németh Tamásnak, aki digitalizálta a felvételeket. A nevükben is szeretnénk kérni, ha bárki bármit tud KME személyéről, vagy a lappangó 813 tekercsről, jelentkezzen! Ez a 4 év talán csak a történet vége. Hátha megmaradt az eleje is.

Barátsággal: Szepessy Ákos, Tamási Miklós és a cipőgyári dolgozók szabad szakszervezetének kultúrfelelőse.

33151.jpg

Szerző: ForteBlog  2013.05.01. 21:52 1 komment

Címkék: budapest fotó sport történelem kommunizmus fotóblog fortepan fénykép politikatörténet XX. század koalíciós évek

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr635260513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.05.02. 09:59:25

Rákosi jakut(?) származású felesége két smasszer kíséretében, amolyan hallgatói státuszban rendszeresen bejárt ekkoriban az Ipar textil szakára. Az inkriminált fotón a rajzbakon ülve éppen a korrektúrát hallgatja.

www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_33141.jpg
süti beállítások módosítása