Kedves Barátaink!

Ahogy a múlt héten jeleztük, egy külön levélben szeretnénk pár részletet megosztani Önökkel a Fortepan lehetséges fejlesztéseiről. Most ez következik.

doboz.jpgA képek gyűjtése, szkennelése és publikálása mellett igyekszünk a honlap technikai hátterét is javítani. Olvasóink és mi is hosszú ideje érezzük, hogy az időközben harmincezresre duzzadt képarchívum kezd végérvényesen kezelhetetlenné válni az archiválás és a részletes keresés hiánya miatt. Örömmel jelentjük, hogy ez a probléma még az idén megoldódhat! Néhány héten belül számos új funkcióval bővülhet a Fortepan felülete. Ezek közül legfontosabb az on-line címkézés lesz. A feladat a képek mellé felvinni az adott fotó tárgyi világát, hangulatát tükröző kulcsszavakat. Vagyis ezentúl közvetlenül a látott kép mellé illeszthetjük a képre legjellemzőbb szavakat és kifejezéseket, amiket a honlap keresője is látni fog majd. Így a jövőben nem csak helyszínekre kereshetünk majd, de tárgyakra, képtípusokra, élethelyzetekre is. Sőt, a kulcsszavak angol fordításával hirtelen nemzetközi fotóarchívummá is válhat a Fortepan.

A képekhez szabadon tűzhető tezauruszos és szabadszavas címkézés mellett lehetővé válik a saját profil kialakítása is. Ennek segítségével ki-ki saját képgyűjteményeket állíthat össze és menthet el, hogy bármikor újra belépve, visszanézhesse azokat. Sőt, ezeket a képsorozatokat egy link segítségével továbbküldheti barátainak, vagy ha akarja, külön erre a célra kialakított Fortepanos ablakban beágyazhatja más webes felületre.Technikailag megvalósulni látszik az összetett keresés lehetősége is, amelynek segítségével szűkíthetők lesznek a keresési feltételek. Vagyis ha valaki olyan budapesti felvételt keres, ahol együtt látszik iroda, telefon és reklámszöveg, a kulcsszavakkal azonnal rátalálhat erre a képre.

A fejlesztés kívülről nem látható része hatalmas munka és sok pénzbe kerül. Ezt a több százezres összeget nekünk kell előteremtenünk. Az elmúlt három évben a honlap körül mindenki önkéntes munkában dolgozott és ezt szeretnénk is így folytatni. A technikai költségeket eddig saját családi pénztárcánkból fizettük, de erre most nincs lehetőségünk. Elfogyott a pénzünk. Az év eleje óta működik egy Pay Pal adomány gomb a honlapon (Donate felirattal), amire eddig összesen 26.000 forint érkezett. Szeretnénk, ha a következő hetekben ezen a számlán össze tudnánk gyűjteni 400.000 forintot, amihez az Önök segítségét kérjük. Vagyis kérjük, hogy ha a terveinkkel egyetért és lehetősége van rá, támogassa a Fortepant fejlődésében is!

donate.jpg

A fejlesztés terveink szerint karácsonyra elkészül, ez azonban még csak kezdete lesz az igazi munkának, amiben szintén elsősorban az Önök segítségére számítunk. A technikai feltételek megteremtése után ugyanis elkezdődhet a címkézés, amit a Fortepan néhány fős szerkesztősége képtelen lenne egymaga elvégezni. A terv egyúttal kísérlet is, hiszen nem tudjuk előre, milyen aktivitással találkozunk majd, hogyan telik meg az archívum úgynevezett "metaadatokkal", amelyeknek meghatározó szerep jut a weben eltöltött életünkben. Bízunk benne, hogy Önök élnek majd ezzel a lehetőséggel, így is támogatva a Fortepan kulturális misszióját.

Barátsággal: Tamási Miklós, főszerkesztő

Szerző: ForteBlog  2013.11.18. 22:10 8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr505643068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warlimont 2013.11.18. 22:26:41

A szabadszavas cimkéket gondoljátok meg, fogalmazási-szóhasználati különbségek, akár helyesírási hibák miatt a találati lista nagyon hézagos lesz.
Jobb lenne megadni egy cimkelistát, és abból lehetne egy-egy képhez válogatni.

Check 2013.11.18. 22:42:00

@Warlimont: Teljesen egyetértek. Ez kivédené azt is, hogy random marhaságokkal lehessen felcímkézni képeket. Igaz, azt is megakadályozná, hogy valaki fontos infókat (pl. a képen lévő gépek gyártmányát, vagy spéci szakkifejezéseket) írhasson be. Fogas kérdés...

Uniplet 2013.11.18. 22:43:33

Róka fogta... ha nem adnak szabad kezet sose végeznek, de ha szabad kezet kapunk, lesznek talán trollok is.

Uniplet 2013.11.18. 22:49:00

Bár ez szerintem nem az a "klásszikus" bulvár oldal, így nem hiszem, hogy nagyon elszaporodnának a munkát megnehezítők. Ezen kívül, nem valószínű, hogy aki komolyan keres az mondjuk "olyan" szavakra fog rákeresni.

Doma01 2013.11.18. 23:12:50

lehet nem mondok újat, de az oldmos.ru térképes keresője se rossz..

ForteBlog · www.fortepan.hu 2013.11.19. 09:13:44

@Warlimont: Köszönjük a figyelmeztetést, de már az elején gondoltunk erre. Az új rendszerben kialakítunk egy szűrőt, amivel a Fortepanos adminnak kell jóváhagynia minden egyes új címke elhelyezését, vagyis lehetősége van törölni, átnevezni, sőt szinonimákat is írni. A címkézés modellje voltaképpen már 2 éve működik a www.super8.hu szájton, amit ugyanaz a csapat épített, amelyik a Fortepan fejlesztéseit is végzi most. Érdemes ott is tesztelni az új rendszert, a szinonima pl. ellenőrizhető a "bicigli" szó keresésével.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2013.11.21. 13:21:10

Szívesen küldtem volna támogatást, de csak utalni tudok, bankkártyám, paypal-om nincs. Szar ügy.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2013.11.22. 14:26:46

@Kirándulás: szerintem csak akkor "szar ügy", ha te beleszarsz....ha tényleg támogatni akarod őket, akkor találsz rá megoldást.
Például kérhetsz az illetékesektől egy bankszámlaszámot, vagy kereshetsz olyan ismerőst, akinek van bankkártyája, PayPal-e, megoldása...
süti beállítások módosítása