Kedves Barátaink!

album.jpgHihetetlen, de meglett a titokzatos "Velencei fényképalbum" szerzője, akit legutóbbi posztunk felhívása alapján  Vizi-Bognár Mónika és Németh Tamás közös munkával végül megtalált. Mindkettőjük kiindulópontja az Albert Schweitzerről készült portré volt, ezen keresztül előbb egy képügynökséghez, majd egy francia stúdióhoz jutottak el. A szerző nevét a Stúdió adta meg. A Schweitzer-fotót és a további 32 fényképet azonban már hiába keresik a honlapon, ma reggel ugyanis töröltük a képeket.

Hát, idáig jutottunk, a Fortepan történetében először a szerző kérésére (bár szerintem nem ez a jó szó rá) levettünk egy sorozatot a honlapról. Az okok és a következő hetek tennivalói kiderülnek az alábbi levélből, melyet a most már inkognitóját kérő szerző juttatott el szerkesztőségünkbe.

A levél fordítása:

Kedves Tamási Miklós,

E-mailben küldött kedves levelét megkaptam.

Először is köszönetet szeretnék mondani Németh Tamásnak kitartó fáradozásáért, amit megtalálásom/fellelésem érdekében tett.

Az alábbi három dolgot kell tisztázni: elfogadom, hogy jóhiszeműen cselekedett és valóban semmiféle információja nem volt személyemről, mivel a munkafüzetben sem nevem, sem címem nem szerepelt. Utóbbi oka az, hogy a munkafüzetet szigorúan a stúdión belüli használatra szántam. Soha nem állt szándékomban és okom sem volt a stúdió falain kívül használni.

1. a munkafüzet jogi státusza:

- ezt a munkafüzetet sok más tárggyal együtt évekkel ezelőtt lopták el a stúdiómból. A betörést a rendőrségnek is bejelentettem.

- a munkafüzet mérete: 20x24x4.5 cm – súlya: 1.30 kg

- 102 db 18x24 cm méretű fényképet tartalmaz

- egy piros A betű szerepel az első üres oldalon

- ezt a leírást kapta a rendőrség is a betörés után

- ez a munkafüzet még mindig az én tulajdonomat képezi, ezért arra kérem, hogy a lopott tárgy birtoklását, vagyis az orgazdaság vétségét azonnal szüntesse meg, és ajánlott küldeményként, legkésőbb 2013. szeptember 30-ig címemre postán küldje vissza a füzetet.

2. a fotóim jogi státusza a Fortepan oldalán:

- egy gyors keresés eredménye azt mutatja, hogy 35 fotó szerepel a Fortepan oldalán, de meglehet ennél jóval több is. Ezeket az én engedélyem nélkül szkennelték be és töltötték fel. Azt kérem, hogy még MA törölje és semmisítse meg az összes fotót és fájlt azokkal a linkekkel együtt, amik a Twitterhez, Facebookhoz, a bloghoz vagy bármilyen más oldalhoz irányítják a nézőt.

 

3. azon fotóim jogi státusza, amelyeket a Fortepan látogatói letölthettek

- a Fortepan weboldalán a következő szerepel: “az itt szereplő fotók minden megkötés nélkül bármilyen céllal publikálhatók”. Természetesen én ezzel nem értek egyet, és el is utasítom a Creative Commons állásfoglalást.

- mivel az IP címek alapján követhető, hogy ki töltötte le a fotóimat, kérem, hogy mindegyiküket keresse meg, és tájékoztassa őket, hogy bár jóhiszeműen, de a képek letöltésével mégis törvénysértést követtek el. Kérje tőlük is, hogy a letöltött fájlokat semmisítsék meg.

- 2013. október végéig adok haladékot, majd a Picscout, Pinit, Tineye és egyéb szolgáltatások segítségével követem nyomon, hogy több fotó ne legyen elérhető online. Úgy gondolom, elegendő időt adtam Önnek, hogy kapcsolatba lépjen azokkal, akik letöltötték a Fortepanról a fotóimat. A fenti dátumot követően a jogsértőkkel szemben fel fogok lépni.

 

Természetesen felhatalmazom arra, hogy ezt a nem mindennapi történetet megossza a blog olvasóival, de kijelentem, hogy sem nevem, sem lakcímem, sem bármilyen személyes adatom közléséhez nem járulok hozzá. A munkafüzetről készült két fotót felhasználhatja a blogon, de mást nem.

Várom, hogy az elkövetkező napokban kézbe vehessem a munkafüzetemet.

 

Tisztelettel, ...

 

Végül a szerzőnek küldött ma délutáni válaszom:

Tisztelt ...

Levelét megkaptuk, a képeket töröltem a Fortepan honlapjáról. A Fortepan Blogon keresztül tájékoztatjuk az olvasókat az Ön által kért teendőkről. A honlap látogatóiról semmilyen információval nem rendelkezünk, a letöltéseket nem figyeljük, nem is szeretnénk. Bízunk benne, hogy az Ön által készített fényképek a megadott határidőre nyomtalanul eltűnnek az internetről és az emlékeinkből. Az albumot Ön, vagy megbízottja átveheti a Közép-európai Egyetemhez tartozó OSA Archívum recepcióján (Budapest, 1051 Arany János utca 32.), ahol éjjel-nappali portaszolgálat működik.

Üdvözlettel:

Tamási Miklós, szerkesztő

(megjegyzés: az albumban nincs piros ceruzajelzés és 100 – egyébként fantasztikus – felvételt tartalmaz)

Szerző: ForteBlog  2013.09.17. 19:58 47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr555521118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.09.17. 20:39:29

Mekkora paraszt! Ahelyett hogy örülne, hogy visszakapja a füzetet, meg mások is látják a képeket, elkezd hepciáskodni! Orgazdaság, meg keresse meg a letöltött fotókat! Szerintem égesd el a füzetet, majd abból tanul a nagyarcú!

Varsányi Martina 2013.09.17. 20:47:24

@Yooha: ha ez az a bejelentett lopott tárgy, amiről ír, akkor jogi nyelven igaza van. Pont. Fogalmazhatott volna finomabban is, ebben meg neked van igazad. Az elégetésben nem, mert azzal bajba kerülhet a blog írója.

Varsányi Martina 2013.09.17. 20:49:24

@Yooha: Bár írhatta volna finomabban fogalmazva a levelét, igaza van, *amennyiben* ez a könyv az a könyv, aminek az ellopását bejelentették. Amennyiben a szerzői jogairól nem mondott le, úgy teljesen jogos az elvárása. Ennyi.

Úgyhogy vissza az agarakkal.

Lenry 2013.09.17. 20:52:32

@Yooha: +1
rég olvastam ilyen nagyképű és fellengzős levelet.
értem én a jogvédelem meg anyámkínja, de hogy mássz utána IP címeknek, meg orgazdaság... hát gratulálok a rendkívüli tehetséghez. kár, hogy emberség nem társult hozzá

liberaliskonzervativ 2013.09.17. 20:52:51

megvan a nap parasztja, koszi a talalater!

Uniplet 2013.09.17. 20:58:59

Van egy olyan bibi, hogy aki már nem első kézből kapta, vagy vette! az albumot, az nyugodtan igényt tarthat rá, ugyanis nem ő lopta, és mint a tulajdona, nem lehet tőle elvenni. Ez persze nem jelent erkölcsileg helyes lépést, de a "tulaj" azért mutathatna némi rugalmasságot, hamár vették a fáradtságot, és megkeresték!

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2013.09.17. 21:07:05

Ha adjonisten-fogadjisten alapon működne a dolog, most az jönne, hogy Tamási Miklós ragaszkodna az eredeti negatívok megtekintéséhez, hogy valóban a tulajdonossal áll-e szemben. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.09.17. 21:19:29

@Varsányi Martina: Szerintem meg az, hogy valaki "orgazdának" nevezi a Fortepan jóhiszemű szerkesztőjét (és mellesleg becsületes megtalálót, akit ép elméjű emberek körében inkább pénzjutalomban szokás részesíteni) az kimeríti a rágalmazás fogalmát.

Miklósnak respect a diplomatikus válaszért :)

Kár, hogy a web.archive.org-on július 30-i az utolsó Fortepan-mentés, szétszórtam volna - csak úgy heccből - a fotókat pár lenyomozhatatlan külföldi szerveren, hadd' járkáljon a parasztja élete végéig bíróságra ha ennyire kedvet érez hozzá... :)

digedige 2013.09.17. 21:37:11

Na, ezt csak úgy visszaadni egy olyan embernek, akiből nyilván hiányzik a hála minimuma is, azért kár volt!! Jogilag akkor kaphatta volna vissza, ha megtéríti mindazon tevékenységek költségeit, amiket a megtalálók álltak! És addig a megtalálónak visszatartási joga van!!!!!! Nem a jogászkodás miatt írtam, hanem a számomra igen nyilvánvaló arrogancia, mások munkájának lebecsülése miatt. Vagy, ha másképp írnám: egy kis szívatás, hadd tanuljon!

katka85 2013.09.17. 21:50:07

Ekkora egy arrogáns bunkert!

Oldstero 2013.09.17. 21:51:12

Hát elég nagyképű irritáló szöveg ,simán megért volna egy szivatást ,hogy ideutaztatom és kérek egy bizonyítási eljárást .Mellesleg nem vagyok benne biztos ,hogy ő a tulaj ,esetleg csak látta és kamuzik .Ennek olyan nigériai e-mail szaga van.

tehtube 2013.09.17. 23:28:38

Biztos pert veszítene az agresszív kismalac, de kár további energiát ilyenbe fektetni. Ha annyira szeretné, hát legyen most neki igaza :-)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.09.18. 07:20:45

"A levél fordítása:

Kedves Tamási Miklós,..."
Azért fordítás, mert idegen nyelven írta, vagy mert az eredeti levél még ennél is bunkóbb stílusú?
Amúgy elégetni tényleg túlzás, mert kárt okozni azért nem kell, de valami megleckéztetés nem ártana. Pl. egy ügyes másolat a füzetről, de összefirkálva :) Aztán 1 hét után visszaadni az eredetit.
A válasz meg korrekt, ha kell neki, menjen érte. A "szedd le a netről" meg külön vicces, Beyoncéről még biztos nem hallott.

kovacskalapacs 2013.09.18. 07:28:46

Kár volt közölni ezt a történetet, annyira felháborító ez a levél, hogy szerintem rengeteg jóérzésű embernek elrontottad vele a napját :) rossz szembesülni vele, hogy ilyen emberek járnak köztünk a földön.

Amúgy mennyire tuti, hogy övé volt valaha ez az album?

Lehet, hogy valaha elloptak tőle egy albumot amit bejelentett a rendőrségen, de nem sikerült neki bizonyítani, hogy ez az, sőt ahogy olvasom inkább azt bizonyította, hogy ez nem az...

Az is lehet, hogy annak idején eladta valakinek, mert épp kellett neki lóvé, vagy megrendelésre csinálta és kifizették érte.

Az az agresszív, arrogáns fellépés szerintem leplezni próbál valamit. Ha valakinek előkerül egy régen eltűnt kedves tárgya, és még azt is látja, hogy komoly erőfeszítéseket tettek ismeretlenek azért, hogy visszajusson hozzá, akkor az nem így reagál.

bukott_angyal 2013.09.18. 09:02:15

Remélem, amikor jelentkezik az albumért, akkor kicsit megszivatják, hogy mivel tudja igazolni, hogy az az övé volt! Tekintettel arra, hogy az általa adott leírás nem illik rá.
Szivesen osztanám Varsányi Martina álláspontját, mert magam is híve vagyok a jog szerinti rendezéshez. De az ilyen arrogáns hozzáállás belőlem is kihozza azt, hogy keressük meg a jog kiskapuit is, hogy hogyan lehet megnehezíteni, hogy az állítólagos tulajdonához hozzájusson. Gondolom megvan neki a rendőrségi bejelentésről kapott jegyzőkönyve(?), azzal betű szerint kell összehasonlítani az albumot. Ha "esetleg" már nem lenne meg a jegyzőkönyv, akkor meg miről beszél az úr?!
Ettől teljesen fügetlenül szívesen olvasnék arról, hogy ki is ez a kedves ember. Le lehetne írni a történetet név nélkül, úgy, hogy jogilag ne tudjon belekötni a közlésbe.

Jahno 2013.09.18. 10:54:56

Ha rendőrségen bejelentette a lopást, akkor ott kellene leadni, majd intézik a sorsát. Ezek után főleg nem a tulajnak adnám oda. Tárgykörözés, összehasonlítják, eldöntik, hogy valóban a tulajdonos-e vagy sem.

Balt 2013.09.18. 14:14:53

@kovacskalapacs: Az előzmények (én is most olvasom):

"Az adományozótól tudjuk, hogy az albumra az egyik velencei ócskapiacon bukkant rá, de már oda is messziről érkezett. Az eladó mesélte, hogy korábban Berlinben vette egy hasonló piacon, de végül ő sem tudott vele mit kezdeni, így gondolta továbbadja."

Rémbódess 2013.09.18. 14:17:21

Én egy ilyen választ fogalmaztam volna meg:

"Mivel az album Ön által leírt különleges ismertetőjegyei (sem a képek száma, sem a piros A betű) nem egyeznek meg a nálunk fellelhető példánnyal, ezért a tulajdonjog további hitelt érdemlő tisztázásáig kinyalhatja a s...ggünket" Kb így, ebben a formában, hogy üssön a vége :-)

Ajánlott videóanyag: www.youtube.com/watch?v=y1GYRTwFbS0

Izo 2013.09.18. 14:26:09

"mivel az IP címek alapján követhető, hogy ki töltötte le a fotóimat"
B+, ez se látott még internetet. s@eggfej.

ork1234 2013.09.18. 14:28:30

és ki hiszi ezt el? bármit lehet mondani, lehet, hogy pont ez a gyökér hazudik
én nem töltöttem le egy képet sem, de tudjátok mit, ideírom, hogy LETÖLTÖTTEM ÉS FEL FOGOM HASZNÁLNI!!!!
ja, és a kurva anyád is,te köcsög!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.09.18. 14:36:20

Nem lepődök meg az ember stílusán. Egyrészt francia, másrészt egy meg nem értett művész (lehet), akit egyszer az életben az a szerencse ért, hogy a művét publikálták...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.09.18. 14:37:12

Igen, ilyen antré után én se adnám oda jogilag elfogadható bizonyítási eljárás nélkül.

A törvény legutolsó betűjét is számonkérném rajta, hogy tanuljon jómodort.

monyon le 2013.09.18. 14:47:09

"..." nevű fotográfus tájékoztatására, az NSA képeit archiválta, nem érdekel bennünket észrevétele,mi az NSA vagyunk!
Levelezésének IP címét rögzítettük, tárolt információink alapján, az ön által említett fotó albumban "egy "piros A" betű nem szerepel, viszont egy lecsófolt és deci vörösbort kimutatott laborunk.

Panasz esetén kérjük forduljon az NSA központi ügyfélszolgálatához a xxx gomb megnyomásával kérheti, az űberfontos vagyok / majd én megmondom osztályunkat.

WhiteFalcon 2013.09.18. 14:57:11

Ezek szerint a franciáknál ilyen a köszönöm!?

csibemail 2013.09.18. 15:17:44

Nem értem. A csigazabáló sosem találta volna meg az elveszett könyvét, ha valaki nem teszi fel a netre.
Egy köszönöm is elég lett volna, de így csak a taplóságát bizonyította.

z003 2013.09.18. 15:49:38

Ráférne az úrra egy kis Streisand effect.
Honnan lehet letölteni a képeket?
Mellesleg a nevét is beírhatná valaki, esetleg facebook profiljával.

krampi 2013.09.18. 15:53:33

Vélhetőleg be van tojva a tulaj, hogy mik kerülnek abból ki, ezért volt ilyen határotzott.
A stílusát ez nem menti, viszont amit írt/kért, ahhoz úgy tűnik joga van.
Bár majd megcáfolnak, hisz rengeteg jogtudós országa vagyunk...

2013.09.18. 16:12:18

@WhiteFalcon: ha egy magyar ember bunkó veled, azt mondod, ilyenek a magyarok?

Ez egy arrogáns faszkalap, ennyi.

Az viszont, hogy leteszik a portára, és ott átveheti, óriási poén. :)

2013.09.18. 16:13:14

@krampi: Joga abszolút van. Csak stílusa és modora nincs.

Bambano 2013.09.18. 17:46:49

az marhaság, hogy ti tudjátok az ip címeket és keressétek meg a hozzá tartozó embereket, hogy töröljék le a képeket.

a blog hiába is erőlködne, ezzel nem tud mit csinálni.

szerzői és szomszédos jogok megsértése esetén a jogtulajdonos vagy annak jogi képviselője tehet lépéseket, egy harmadik fél nem.

Panavision 2013.09.18. 19:47:57

Szerintem ne adjatok vissza csak ha mar a rendorseg jon hazkutatssal.Ekkora parasztot reg lattam.Biztos majd itt aruljuk a kepeit es milliokat keresunk vele.

NDX 2013.09.18. 19:59:01

fenyegető nagy szavak.. az orgazdaság megvalósulásához szükség lenne szándékosságra, nem is beszélve a vagyoni haszon célzatáról.
másrészt az IP címek alapján beazonosítandó letöltők megkeresésének követelésére sincsen joga, kérésnek viszont enyhén szólva bunkó.

vmaxim 2013.09.18. 21:26:19

Jellemző a MAGYAR emberekre ez a mentalitás.
Jogi ismereteit és jogait villogtatva az öröm helyett ellenségesen reagál egy ilyen ritka szerencsére.
És a nevét sem vállalja, mert tudja , hogy a többség szemében elítélendő a reakciója.

Szégyellem magam helyette, hiszen bármely más országban ezt az eseményt örömmel kürtölték volna világgá, a megtalálókkal közös fényképpen.

Ő viszont az ÖNZŐ fotós maradt!

Kekszemu 2013.09.18. 22:15:12

Ugyan mit várhatunk egy fransziától?! Ezt!

kurgan 2013.09.18. 22:33:46

ki ez valami elcseszett picasso, hogy ennyire el van szállva a saját képeitől? ez biztos hogy nem valami kamulevél? IP-címet kövessétek vissza? nooooormális?

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.09.19. 02:35:52

ekkora egy faszt :)

IP-felderítés ügyben meg forduljon bizalommal az NSA-hoz.

Patreides · patreides.blog.hu 2013.09.19. 03:39:07

Furcsa dolog ez.
A franciákkal kapcsolatban él az a - nyilván teljesen alaptalan, igazságtalan - előítélet, miszerint mindannyian arrogáns bunkók, akiket a tenyérbemászó stílusuk miatt egy jóérzésű, de türelmetlenebb fajta ember szívesen rúgna jó alaposan pofán.
És akkor az ember találkozik itt egy humánus, kedvesen udvarias, szinte már túlontúl is barátságos, igazán szeretni való franciával.
Hát jó érzés egy ilyen levelet olvasni, na.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.09.19. 10:54:17

@(Nemzeti Takarékszövetkezet) THY Rokk *n* Troller: Ja, hogy francia! Az előzményt nem olvastam. Ez megfelel a francia sztereotípiának. (bár nem állítom, hogy minden francia ilyen)

Matthias 2013.09.19. 15:45:00

Orgazdaság csak haszonszerzési céllal valósul meg. Fordítási hiba? Nem minden francia ekkora görény. Azon kevesek viszont új értelmet adnak annak a kifejezésnek, hogy arrogáns szemétláda.

Monsieur le connard, va te faire mettre!

AmerigoMacellaio 2013.09.20. 01:37:07

Mikor történt a lopás? Elévült?

kovacskalapacs 2013.09.20. 07:54:42

Szerintem lesz*rja az albumot is, az oldalt is, meg a megtalálókat is.

Pl a Schweitzer-es képet most is jópénzért árulják a neten.

Lehet, hogy egyszerűen kiadta egy ügyvédnek, hogy válaszoljon már erre a dologra valamit, mert a világ egyik setét és ismeretlen szegletében ingyen elérhetővé tették a képeit. Legyen illedelmes de határozott, hogy megijedjenek.

lásd pl itt az egyik kép:

www.superstock.com/pricecalc.asp?pricecalc=1&dMt01=15007&image=1566-961557&cart=&cartx=&cartasp=&imagex=&searchnum=&pbtop=&pbx=&CartItemID=

Matthias 2013.09.21. 12:16:13

Azért így másképp fest... Nyilván nem örül, ha a többszáz dolláros fixed-term licencdíjért árult képeinek másolata megjelenik valahol keleten creative-commons tartalomként.

Donantonio 2013.10.06. 01:10:22

Szerintem nem kellene őt pocskondiázni. Feltehetően egy idősebb ember, akit rengeteg inzultus ért már életében, többek közt az is, hogy kirabolták. Kétségtelen, hogy udvariasabban is írhatott volna, több empátiával a Fortepan és lelkes feltöltőik, használóik, közönségük iránt. Nem tudhatjuk, hogy miből táplálkozik az a keserűség, ami áthatja a levelét. Nagy kár, hogy önzése megfosztja a közösséget Miklós szerint nagyszerű (általam sajnos nem látott) képeitől. Talán egy nap ő is ráébred, hogy az asztalfiók nem biztosít hallhatatlanságot.

NemNick 2013.10.07. 15:19:38

Hát, gondolom Vizi-Bognár Mónika és Németh Tamás ezután elgondolkodik, hogy megérte-e ez a fáradtságot...

Bár jó móka lehetett.

Birka Sóhaj 2013.11.12. 10:24:27

HÁHÁHÁ! Ezen nevetni tudok. Sajnálja az utókornak a képeket, eldugdossa. Gratulálok kedves fotoriporter úr, Liszt Ferenc, Bartók stb is így gondolkodott volna, akkor most szegényebb lenne a világ. Javaslom tegye a fotóit kettébevágott zsemlék közé és fogyassza jó étvággyal, ha már másoktól sajnálja munkásságát!

jodi 2013.12.08. 20:16:02

lehet, hogy szar élete volt, de hogy jobb nem lesz, az biztos. :/
süti beállítások módosítása