Nagy Gyula a Forradalom alatt készített fotóriporteri munkájáról és a képek csodával határos megmeneküléséről korábban már szóltunk, és megemlítettük, hogy az 560 darabos riportsorozat a magyar főváros számtalan, eddig nem is azonosított helyszínén készült. A szóban forgó felvételek, amelyek a Fortepan oldalán a 40295, 40296, 40181 és 40182 hívószóra külön is elérhetők, a IX. kerületben, a Ferenc körút 38-as számú háza előtt készültek. 40295.jpgA helyszínt könnyű ellenőrizni akár egy kattintással is, hiszen a Street view alkalmazással könnyen megtalálható, és jól kivehető a ház minden részlete is. Például az, hogy az épület hatalmas belövését a forradalmat követően sikerült teljesen helyrehozni. Pedig az archív képeken jól látható, mekkora kár keletkezett több lakásban is, nyilván annak a lövésnek eredményeképpen, amit a szemközti Tűzoltó utcából adott le egy vélhetően nagyobb páncélos. 1956. Forradalom. Becsapódás.jpgA kegyetlen és látványos megtorlás, melynek során a keresztutcákból egyszerűen belelőttek a szemközti házakba, a pszichikai hadviselés egyik formája volt a forradalom napjaiban. Sok pesti bérház esett ennek áldozatául, többek között ez is. Nem csoda hát, hogy megakadt rajta egyik hűséges látogatónk szeme, akinek eszébe jutott, hogy nagyszülei fényképhagyatékában is talált valami ilyesmit, pontosabban éppen ezt a házat. A négy képből álló sorozat, amelyből az egyiken a Ferenc körúti ház látható, egy könyvből csúszott ki a hagyaték rendezése során. "Soha nem beszéltek róla nekem és a családon belül tabu téma maradt, pedig már 46 éves vagyok és 2008-ban mikor elhunyt akkor sem voltam kisgyerek. Meglepődve és büszkén olvastam a fényképek hátoldalán nagymamám keze írásával a forradalom szót és a dátumot" - írja Vasszi Gábor, aki meg is osztotta velünk a képeket. Köszönet érte!

Reméljük, ennek kapcsán, vagy "csak úgy" még sok ilyen apró kis mozaikkő előkerül majd, amelyből még teljesebben rakható ki az 1956-os magyar forradalom hatalmas pannója.

Szerző: ForteBlog  2013.06.21. 15:32 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr595372158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása