Az elmúlt hónapokban minden eddiginél több érdeklődő keresett meg minket, így történhetett, hogy a Fortepan ezévi második körében 25 adományozó fényképei közül válogathattunk. Íme az eredmény. 

Miközben nekünk mind az 1811 új kép fontos, néhány sorozatra külön is szeretnénk fölhívni a figyelmet. A Fortepan történetében először egy közintézmény, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, teljes archív anyagát megnyitotta előttünk. Így ezentúl többszáz "franzstadti" fotót, jórészt valamikori utcaképeket böngészhetnek és publikálhatnak az olvasók (természetesen a forrás megjelölésével). Több, darabszámra is tekintélyes családi anyag is érkezett, részben papírképeken, részben negatívokon. Szánthó Zoltán édesapja ötvenes évekbeli képeit, Lőrincze Judit a felmenőinek harmincas években készült fotóit ajánlotta föl. Weygand Tibor hagyatékából egy két háború közötti gramofonénekes, Martin Djemiléből egy haditudósító és hangmérnök portréja rajzolódik ki. Fantasztikus minőségű képeket kaptunk dr. Tóth Károlytól és Vass Károly örökösétől, érdemes elveszni a részletekben. Róluk majd egy-egy későbbi posztunkban részletesen is szólni fogunk!

A legdrámaibb sorozat ezúttal az amerikai National Archives gyűjteményéből érkezett. Közel 70 légifotót válogattunk ki Magyarország 1944-es bombázásáról, Budapesttől Szabadkán át Békéscsabáig.

Nem szokásunk, de nem bírván a kísértésnek ellenállni, ezúttal három külföldi sorozatot is bemutatunk, mindhármat magyar turisták készítették. Időrendben először Párizsban, majd a berlini olimpián, végül a New York-i világkiállításon járunk. Jó tudni, hogy vannak visszatérő adományozóink, akik valószínűleg újabb és újabb fiókokat, dobozokat találnak otthon. Így ismét jelentkezik a Fortepanon Erky-Nagy Tibor, Fődi Gábor, Jurányi Attila, Kurutz Márton, Márton Gábor, Négyesi Pál és Somlai Tibor.

Egyre többször halljuk, hogy a Fortepan kezd kezelhetetlenné válni. Lassan húszezer fotó szerepel a gyűjteményben és bizony már mi magunk is időnként dühösen nyomkodjuk a kurzort egy-egy "hol a csudában van" fotót keresve. Szeretnénk, ha a képek előbb-utóbb nem csak helyszínek, de témák, kulcsszavak alapján is kutathatóak lennének, ehhez azonban technikai fejlesztésre, vagyis anyagi támogatóra lenne szükség. Ezt nem panaszkodásból írjuk, inkább bizakodva: hátha van valakinek egy jó ötlete.

Addig is, kövessenek minket kulcsszavak nélkül, a közös XX. századba és kísérjék figyelemmel megfejtőink hangyaszorgalmú munkáját a fórumban!

A Fortepan 2012. tavaszi adományozói:

Arina, Bambi, Domonkos Éva, Cséfalvay Katalin, Martin Djemil, ELTE Fűvészkert, Erky-Naqy Tibor, Éles Andrásné, Fábián Sámuel, Fehérvári József, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Fődi Gábor, Jurányi Attila, Katona Zoltán, Kovács László Péter, Kurutz Márton, Lőrincze Judit, Márton Gábor, Nagy József, Nagy László, National Archives, Négyesi Pál, Pikola Zsuzsa, Somlai Tibor, Super8 Alapítvány, Szalai Ferenc, Szánthó Zoltán, Szedlák Ferenc, Szepessy Tibor, SZF, dr Tóth Károly, Varga Dénes, Vass Károly, Weygand Tibor, Zombory György

 

Szerző: ForteBlog  2012.06.04. 21:26 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortepan.blog.hu/api/trackback/id/tr44565716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása